OFF ROAD 4X4 BUSTENI ADVENTURE

Alaturati-va noua pentru o aventura de neuitat !




Cabana Bolboci

Numele ii vine de la lacul aflat in imediata apropiere,, Lacul Bolboci ,,si a mai fost numit Marea din munţii Bucegi.Cabana Bolboci a fost construita intre anii 1926-1928 cu ajutorul fratilor Schill care exploatau padurile de brazi din Valea Ialomitei. A fost construita pentru  interes turistic,construita din lemn si acoperita cu sindrila. Cazarea se facea numai pe perioada verilor pentru ca nu aveau soba. In anul 1971 este acoperita cu tabla si incalzita pentru a primi turisti si pe perioada iernii.

Ne aflam  la cota de 1438 m, pe malul barajului situat la cea mai mare altitudine din ţarǎ. Suntem în inima Bucegilor în locul în care utilitatea antropizǎrii a îmbraţişat cadrul natural feeric, formând acest colos de piatrǎ care reţine la pieptul sau de stânca, albastra mare a munţilor Bucegi, lacul Bolboci.

În dreapta, ori în stânga noastrǎ suntem înconjuraţi de pǎduri de conifere care freamǎtǎ la fiecare adiere a vântului. Dincolo de-aceastǎ lume a veşnicilor verzi, se zǎresc mândriile Bucegilor, crestele de peste 2100 m care parcǎ închid aceastǎ lume a nuanţelor între pereţii lor de piatrǎ. Toate aceste detalii farmecǎ privirile cǎlǎtorului care îşi va odihni paşii pe malul lacului Bolboci. Odatǎ ajuns pe aceste meleaguri lacustre, turistul va fi impresionat de impozanţa acestei amenajǎri hidrotehnice, având o înǎlţime de aproximativ 55 m şi-o acumulare de 18 milioane mc, ce pot asigura în bune condiţii alimentarea cu apǎ a Municipiului Târgovişte. Barajul lacului Bolboci, reţine apele Ialomiţei, fiind situat în amonte de Cheile Zǎnoagei, o importantǎ atracţie turisticǎ, mai mult decât atât, aceste chei fiind considerate monument natural geomorfologic. Deasemenea, cel ce va ajunge aici trebuie sǎ ştie cǎ se aflǎ în perimetrul Parcului Natural Bucegi, pe teritoriul Judeţului Dâmboviţa. Aşadar, acest colţ de naturǎ trebuie admirat şi cel mai important, respectat, pentru ca viitoarele generaţii sǎ se poatǎ bucura de tot ce ne bucurǎm şi noi astǎzi. La urma urmei, aceasta este esenţa turismului durabil, respectând normele dezvoltǎrii durabile.

Lacul Bolboci are un volum util de 13 milioane metri cubi. Lacul Bolboci desi artificial este foarte frumos, incadrat intr-un peisaj mirific, reprezinta de fapt apele Ialomitei blocate la circa trei kilometri in aval de un baraj, alimentate dinspre nord-vest de apele Vaii Tatarului, Vaii lui Mircea si Vaii Bolboci, iar dinspre est de Valea Nucetului. Astfel, pentru a strabate segmentul de traseu Cheile Tatarul Mare – Cabana Bolboci construita in 1928 (situata in imediata apropiere a barajului), trebuie facuta in prealabil o apreciere vizuala a nivelului lacului. Pe malul drept traseul este mai pitoresc, dar la debite mari trebuie tinut cont de faptul ca afluentii dinspre nord-vest devin la randul lor lacuri si trebuie ocoliti in intregime (cu exceptia Vaii Tatarului peste care este pod) prin capetele din amonte. Ca alternativa insa exista un drum forestier mai la altitudine, ocolitor, mai lung si mai putin atragator intrucat se deruleaza prin padure.
Lacul Bolboci este intr-un loc de o mare frumusete si nu foarte cunoscut, apa lacului fiind foarte rece chiar si vara. Este insa si azi destul de rustica, si de aceea incantatoare.

Lacul Bolboci reprezintǎ un important nod turistic din care pot porni atât trasee montane marcate, cat şi auto, spre atracţiile principale ale munţilor Bucegi, dintre care amintim: Lacul Scropoasa (traseu montan marcat), zona Peştera-Padina, cu posibilitatea vizitǎrii Schitului şi Peşterii Ialomicioarei (traseu auto/traseu montan marcat), Cabana Babele( traseu montan marcat), Cabana Mioriţa – Cota 2000 (traseu montan marcat) etc.

În ultimii ani, un loc misterios atrage tot mai mulţi cǎlǎtori veniţi sǎ descopere secretul zonei cunoscutǎ sub denumirea de “7 Izvoare”. Sǎpând adânc în istoria şi legendele dacice, descoperim acest loc ca fiind considerat Izvorul sfânt al dacilor, ascuns în lumea pǎdurilor umbroase, pe traseul montan ce leagǎ cele douǎ tǎrâmuri lacustre, Bolboci – Scropoasa. Cercetǎrile ştiinţifice începute dupǎ anii 90 au fǎcut ca acest loc sǎ devinǎ şi mai captivant, fiind “vânat” de cǎutǎtorii de mistere. Rezultatele cercetǎtorilor au fost pur şi simplu uimitoare. Astfel, izvorul având un debit de 100 litri/secundǎ, nu a secat niciodatǎ, iar zona 7 Izvoare a fost atestatǎ ca fiind sursa celei mai pure ape din întreaga Europǎ.

Acces Auto : - DN 71 / DJ 713 ( “Drumul Babelor”) Sinaia – Cabana Cuibul Dorului - Şaua Dichiu ( aprox. 22 km ) – ¾ asfaltat + drum forestier.

- DN 71 / DJ 714 Moroieni – Sanatoriul Moroieni - Lacul Bolboci ( aprox.25 km) – drum forestier

 

 

 

Votare

  BUSTENI,STR. EROUL CONCIU NR 24 ,TEL/FAX 0344.880.250, 0729.222.425 ,0752.111.270,  0729 222 646,0721.303.301 , Mail:office@houseimobiliare.ro;    contact@houseimobiliare.ro;   Web:www.houseimobiliare.ro